0

Pada 20 Mac, Pejabat Perdana Menteri Malaysia mengeluarkan kenyataan bahawa Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan dikerah mulai 22 Mac, 12:01 pagi untuk membantu Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam memastikan rakyat Malaysia mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan ekoran penularan wabak COVID-19.

Sejak itu, penduduk Malaysia mula mengongsi pandangan masing-masing di media sosial.

GENG BERAHI

Segelintir kaum hawa di negara seberang berdebar-debar menantikan kemunculan abang-abang tentera di perkarangan estet mereka.

GENG GANAS

Ada yang mengharapkan agar pihak berkuasa ‘matikan saja’ mereka yang enggan mengikut perintah.

GENG REBEL

Namun begitu, ada juga penduduk yang tidak berpuas hati dengan keputusan Kerajaan.

Malah, salah seorang daripada kelompok ini ingin mencabar pihak tentera.

Luahan wartawan: Aku rasa this is a good effort by their government. Mungkin dengan kekerasan, rakyat akan dengar kata. Rata-rata rakyat Malaysia pun bersyukur dan excited atas usaha Kerajaan.

Tengok pak cik ni tengah main dam. Kau rasa dengan kekata “Cik, tolong balik please” dia akan dengar? No! Orang tua mana dengar kata! Tapi cuba kalau ada abang berg army yang warning dia…Ada chan dia balik.

Jadi kalau tak happy, then cadangkan solusi yang lebih bernas lah gittew. Bukannya suka-suka. It’s to protect not only the nation but also the rest of the world.

Macam kalau aku tak happy, aku akan sarankan Diva AA tersohor kau sekolah tak hanjing see my level to be on the ground.

Nescaya berkesan!

Walau apapun, semoga inisiatif Kerajaan Malaysia dalam membasmi penularan ini berkesan. Hati-hati semua!