0

Perbalahan yang berlaku antara sekumpulan pelancong dari India dan pemandu van privet tempatan di Hotel ParkRoyal di Kitchener Road pada 1 Januari tular di media sosial.

Menurut lelaman All Singapore Stuff di rangkaian Facebook, pelancong-pelancong tersebut mula menyerangi pemandu wanita itu setelah beliau enggan memuatkan sebuah lagi bagasi dan kerusi roda ke dalam van 13 tempat duduknya kerana menyaratkan kenderaan akan meletakkan para penumpang dalam posisi merbahaya.

Video yang dirakamkan pemandu van itu memaparkan sebuah keluarga yang bertengkar dengannya kerana mereka tidak mahu membawa turun muatan dari van meskipun sudah diberitahu sebuah lagi van yang lebih besar dalam perjalanan untuk mengambil mereka. Malangnya, permintaan pemandu itu tidak dihiraukan.

Sebaliknya, seorang lelaki daripada keluarga tersebut berkata “dia akan menelefon bos pemandu itu”dan seorang kanak-kanak melontarkan herdikan terhadap pemandu itu.

Kian kecoh, pekerja ParkRoyal mula campur tangan dan dapat dilihat hendak meleraikan masalah. Namun, mereka kekal berang. Salah seorang wanita daripada keluarga itu berkata: “Ini perwatakan yang biadab, bukan? Dia sedang membuat masalah untuk kami. Di mana-mana negara pun, pelancong tak sepatutnya disusahkan sebegini. Perangai jijik!”

Setelah bergaduh sesama sendiri selama 3 minit, mereka akhirnya membawa turun barangan mereka (perlahan-lahan). Kanak-kanak daripada keluarga itu juga sama sialnya.

Apabila disuruh pemandu untuk membawa turun muatan mereka, salah satu kanak-kanak menyindir: “Yang tu aku ambil! YANG ITU AKU AMBIL!”

Usai barangan dibawa keluar dari kenderaan, seorang lelaki daripada kumpulan itu menghampiri van dan menghindari pemandu daripada menutup pintu lalu berkata kepada anak-anaknya: “Kalau dia boleh ambil video kita, kita ambil video dia.”

Selepas itu, dia berdiri pula di hadapan van agar pemandu tidak boleh keluar dari kawasan hotel. Alangkah indahnya jika pemandu gelek saja lelaki itu…

Sejak video ini dimuat naik pada 2 Januari, ia telah mendapat 213,000 tontonan, 1,300 reaksi dan 1,400 kongsian.

Netizen juga telah memberi pandangan masing-masing tentang hal ini.

Luahan wartawan: Kecoh sial bawak turun jer lah bodoh perangai mintak kene jitak siak.. Budak-budak tu lagi. Kecik-kecik sua macam sial. Ni bukan first time eh tourist bangsa dorang buat kecoh. Mana-mana dorang pergi, ada jer masalah.

Apakah perasaan setelah melihat video ini? Sertakan juga pengalaman anda berinteraksi dengan pelancong-pelancong sebegini.

Saksikan video disini